אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

הלימון מוסיף המון (ואפילו סתם קולה)

שני, 25 ביולי, 2011

לימונדההלימון מוכר בסגולותיו הבריאותיות. מי מאיתנו אינו שותה תה עם מיץ לימון להקלה על הצטננות בימי החורף הסגריריים. הלימון  מכיל ויטמין C, נוגדי חמצון ועוד. במאמרים המשבחים את סגולותיו הבריאותיות של הלימון לא מוזכר אחד הרכיבים הפשוטים שבו, חומצת הלימון.

חומצת הלימון הוזכרה במאמר על התוססי”ם בכך שמנעה התפתחות קטרקט, חלבון בשתן וקטוזיס בעכברי מעבדה סוכרתיים. במחקר אחר  שבו נבדקה השפעת חומצת לימון על התפתחות מחלת שריר הלב בעכברים סוכרתיים, נמנעה מחלה זאת ע”י צריכה של חומצת לימון  במי השתייה. במחקר הראשון ניתנה חומצת הלימון לעכברים בריכוז של 2 גרם לליטר מי שתייה. במחקר שני היה הריכוז 1 גרם לליטר. זהו מינון שאדם יכול להגיע אליו בקלות יחסית. מיץ לימון (טבעי סחוט) מכיל כ-50 גרם חומצת לימון בליטר, מיץ תפוזים כ-9 גרם לליטר וקולה כ-8 גרם לליטר. חומצת לימון מהווה מרכיב חשוב במשקאות ממותקים אחרים אך קשה למצוא מידע על ריכוזה כי היא מהווה חלק מהנוסחה של המשקה. סביר שהריכוזים דומים לאלו שבקולה.

מאחר ולא נעשו מחקרים מקבילים בבני אדם, נשאלת השאלה אם תהיה השפעה דומה של חומצת לימון בבני אדם. כמובן שאין וודאות עד שיבוצע מחקר דומה. במחקרים שבוצעו על עכברי המעבדה, דיכאה חומצת הלימון היווצרות תוססי”ם. במחקר המדליסטים (סוכרתיים ששרדו 50 שנות סוכרת סוג 1) נראה קשר בין רמות של תוססי”ם שונים לבין סיבוכי הסוכרת שלהם. לכן יש לנו סיבות טובות לחשוב שצריכת חומצת לימון ע”י סוכרתיים עשויה למנוע או להאט התפתחות סיבוכי הסוכרת הנ”ל.

כדי לדמות את הכמות שנלקחה ע”י העכברים לכמות בבני אדם, נניח שאדם ממוצע שותה כ-2 ליטר ביום. אם מדובר על 2 גרם לליטר מי שתייה שלקחו העכברים, צריך האדם לקחת כ-4 גרם חומצת לימון ליום. ניתן להגיע לכמות הזאת ע”י שתיית 2.5 כוסות מיץ תפוזים ליום, 2.5 כוסות קולה (דייאט כמובן) או רבע כוס מיץ לימון ליום. כדאי כמובן לפזר זאת על פני הארוחות בשעות בהן רמות הסוכר עולות. לסיכום, כדאי שסוכרתיים יקנחו ארוחותיהם בכוס מץ תפוזים, או כוס לימונענע מרעננת. ואם לא אוהבים את המיצים הטבעיים, אפשר לקנח בדייאט קולה. כאן המקום להדגיש שמיצים אלה לא יורידו את רמות הסוכר לאחר הארוחה אלא ידכאו את פעילות התוססי”ם שבאה בעקבות עליית סוכר לאחר הארוחה. והם אלו הגורמים לסיבוכי הסוכרת.

זה נראה אבסורד שמיץ לימון פשוט יכול לעכב סיבוכי סוכרת. אך מה רע בקינוח ארוחה בלימונדה או מיץ תפוזים. זה גם טעים וגם בריא.

מתחת לרדאר

חמישי, 9 ביוני, 2011

מתחת לרדארמתחת לרדאר: תוצרים סופיים של סכרור מתקדם העוקפים “מסביב”.

זוהי הכותרת של מאמר  בנושא תוססי”ם הסוקר את תרומתם לסיבוכי הסוכרת של התוססי”ם, תהליכי הווצרותם, ואמצעים לדיכויים. בין שאר האמצעים מוזכרים פירידוקסאמין ( צורת ביניים טבעית בתהליך המטבולי של ויטמין B6), תיאמין (ויטמין B1), בנפותיאמין (נגזרת של ויטמין B1) ומטפורמין (תרופה גנרית לטיפול בתנגודת אינסולין בסוכרתיים סוג 2 ) שכנראה יש לה תכונות מדכאות תהליך סכרור. ראוי לציין שתכונות דיכוי התוססי”ם של תכשירים אלה ואחרים הוכחו רק ברמה נמוכה של מחקרים בעכברי מעבדה ו/או בקבוצות קטנות של נבדקים. אך נציין גם שלמעשה אין אף חברה שיהיה לה עניין להשקיע תקציב גדול בהוכחה של השפעה מטיבה של ויטמין כלשהו או של תרופה גנרית. לכן הטכנולוגיה של דיכוי תוססי”ם באמצעים זולים ופשוטים עלולה “לשבת על הגדר” במשך שנים רבות ואולי לעולם לא לבוא לידי ביטוי מעשי בטיפול בסוכרת.

תרגום חופשי של תקציר המאמר.
סכרור מתקדם  הוא נספח בלתי הפיך לסוכרים מחזרים על גבי קבוצות אמינו חופשיות של חלבונים.  בין התפקידים הפיסיולוגיים שלו נחשב זיהוי חלבונים “מזדקנים”  ולכן יש הצטברות תלויה בזמן של תוצרים סופיים של סכרור מתקדם (AGEs – תוססי”ם). חלבונים המתויגים כתוססי”ם מתפרקים ע”י תאים לחלבונים בעלי משקל מולקולארי נמוך ולחומצות אמינו ומופרשים בעיקר דרך הכליות.  נראה שתהליך זה נשלט בחוזקה ע”י תרכובות קולטני פינוי AGE המכילות  AGE-R3, AGE-R2 AGE-R1  וקולטני “אוכלי נבלות” כגון CD36, SR-AII and SR-BI  .
סוכרת שבה יש עומס מטבולי של סוכרים מחזרים, מאיצה היווצרות תוססי”ם. בנוסף, סכרור מתקדם מסתייע ע”י עקה חמצונית ומחלת כליות אפילו בהיעדר עלייה בריכוזי סוכרים מחזרים. כחלק מהתזונה המערבית שלנו, אנו צורכים תוססי”ם שכ- 50-80% מהם מתפרקים ומופרשים על פני תקופה של יומיים.
כתוצאה מעליית רמות התוססי”ם בסוכרת, מתרחשת הפרעה בתפקוד באמצעות שלושה מנגנונים נפרדים, כלומר קישור מטריצות חוץ תאיות בהשפעת תוססי”ם, התקשות סיבים אלסטיים, הדבקות תאית מפריעה ומניעת תחלופה. מנגנון שני – ע”י היווצרות תוך תאית של תוססי”ם, אשר גורמת להפרעה בתפקוד התא. מנגנון שלישי – באמצעות הפעלה כרונית של קולטנים ספציפיים כגון RAGE, הקולטן של תוססי”ם, אשר יוצר עודפים בייצור מולקולות דלקתיות.
בשל מגוון הפרעות בתפקוד הנוצרות ע”י הצטברות תוססי”ם בסוכרת יש צורך הולך וגדל בזיהוי וטיפול מוקדם בתהליך זה.

תוססי”ם - נא להכיר

שבת, 28 במאי, 2011

תוססי”ם הם תוצרים סופיים של סכרור מתקדם. באנגלית -AGEs - Advanced glycation end-products. התוססי”ם הם תוצאה של שרשרת תגובות כימיות שבאות לאחר תהליך סכרור. אנו מכירים את תהליך הסכרור (גליקציה) מתוך הכרותנו את ה-HBA1c שהוא המוגלובין מסוכרר. בתהליך יצירת ה-HBA1c נקשר הגלוקוז למולקולת ההמוגלובין שבדם. תוסס”ים יכולים להווצר בתהליכים מחוץ לגוף (למשל בחימום או בישול) או תהליכים בתוך הגוף. התוססי”ם מוזכרים במחקר המדליסטים של ג’וסלין בנושא סיבוכי סוכרת ובו נאמר בין השאר
“Current and longitudinal (the past 15 years) glycemic control were unrelated to complications. Subjects with high plasma carboxyethyl-lysine and pentosidine were 7.2-fold more likely to have any complication.  “
בתרגום חופשי - איכות האיזון העכשווית של הסוכרת וב-15 שנים אחרונות לא היו קשורים לסיבוכי הסוכרת. נבדקים עם רמות גבוהות של קרבוקסיאתיל-ליזין ופנטוסידין היו בסיכון של פי 7.2 לפתח לפחות אחד מסיבוכי סוכרת (קרבוקסיאתיל-ליזין ופנטוסידין הם סוגים של תוססי”ם).

עולה ההשערה שאם נצליח לדכא את התוססי”ם, אולי נצליח למנוע סיבוכי סוכרת. השערה זאת נבדקה באופן חלקי על עכברים סוכרתיים במחקר שבו הם קיבלו חומצת לימון (נמצאת בפרי הדר ואפילו בקולה). מתן חומצת הלימון לעכברים דיכא יצירת תוססי”ם, האיט התפתחות קטרקט, יצירת אלבומינוריה וקטונים. זאת ללא ירידה ברמות הסוכר. מחקר אחר  שבו נתנו לעכברים סוכרתיים אבקת בננה הראה ממצאים דומים. במאמר The Role of Advanced Glycation End Products in Progression and Complications of Diabetes (תפקיד התוססי”ם בהתקדמות סיבוכי הסוכרת) מ-2008 כותבים המחברים: “יש תקווה שבשנים הבאות חלק מטיפולים מבטיחים אלה יוערכו במלואם בהקשר הקליני עם המטרה הסופית להוריד את הנטל הכלכלי והרפואי של סוכרת, הסיבוכים של כלי הדם.”

מאמר זה אינו מרמז או ממליץ לאכול אבקת בננה, לימון או לשתות קולה במקום הטיפול שלוקחים אך עולות כאן השערות שמתן תוספים או תרופות פשוטות המדכאות הווצרות תוססי”ם יכולים למנוע או להקטין את סיבוכי הסוכרת באופן משמעותי.

פתיחת “סוכרת אחרת”

שבת, 28 במאי, 2011

שלושת הנדבכים המרכזיים של הטיפול בסוכרת הם תרופות (כולל אינסולין), תזונה ופעילות גופנית. שלושה רכיבים אלו מהווים את הבסיס לסדר היום של הטיפול בסוכרת בקרב הקהילה הרפואית. לצד שלושת רכיבים אלו אנו עדים בשנים האחרונות למחקרים, דעות ועדויות פרטיות אשר מצביעים על הצלחות בטיפול בסוכרת וסיבוכיה בעזרת גישות משלימות כגון תוספי מזון מסוימים ושינויים באורח חיים שאינם תואמים תמיד את ההנחיות המקובלות ב “זרם המרכזי” של הרפואה. במדור “סוכרת אחרת” ניתן במה לדעות והשערות בדבר דרכים נוספות לטיפול בסוכרת. כל זאת עדיין יהיה בכפוף לתנאי השימוש באתר, בכפוף לכללים המקובלים של “רפואה נסמכת הוכחות” ולעיקרון כי מדובר ברפואה משלימה ולא בתחליף להנחיות הטיפול האישיות שניתנו במרפאות הסוכרת.



הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |