אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

עצות כיצד לשפר את הדיוק של מד הסוכר הרציף

למי מיועד המאמר

מאמר זה מיועד לסוכרתיים סוג 1 העושים או מתכננים לעשות שימוש במד סוכר רציף.
מאמר זה עוסק בהבטים מתקדמים של השימוש מד הסוכר הרציף. אם אתה משתמש חדש או מתכנן לעשות בו שימוש בעתיד קרא ראשית את המדריך למשתמש החדש במד הרציף.

מסיבות טכניות המאמר מתמקד במד הסוכר הרציף גארדיאן של מדוטרוניק/מינימד אבל העקרונות המוסברים כאן נכונים גם עבור מדי סוכר רציפים של חברות אחרות.

(יש לציין כי מנגנון הכיול של הנויגייטור של פריסטייל משלב בתוכו מספר עקרונות המוסברים בהמשך המאמר ולכן הוא נמצא כמדייק יותר במיבחני השוואה).

רקע

אחת הטענות העקריות של המשתמשים במד הרציף זוהי האכזבה מרמת הדיוק המושגת ע”י המד הרציף. ואומנם הטכנולוגיה של המד הרציף היא צעירה ורחוקה עדין מלהיות מושלמת. עם זאת מתברר שמשתמשים מנוסים המבינים את הטכנולוגיה מסוגלים להשיג דיוק סביר בהחלט עם המד הרציף. מאמר זה עוסק בהסברת מספר עקרונות שהבנתם תסייע לכם להשגת שיפור ניכר ברמת הדיוק של המד הרציף.

כללי הזהב לכיול מד הסוכר הרציף

כדי להשיג תוצאות מדוייקות מהמד הרציף יש להקפיד על כיול נכון של מד הסוכר. הכיול נעשה בעזרת בדיקת סוכר בדם בעזרת מד סוכר רגיל והזנת התוצאות לתוך המד הרציף.

אלו הם כללי הזהב לכיול נכון של המד הרציף:

1. מדידת הסוכר לצורך כיול חייבת להיות מדוייקת. ללא מדידה מדויקת במד הרגיל בסיס הכיול הוא שגוי והתוצאות בעתיד תיהיינה שגויות. יש לבצע את הכיול בעזרת מד סוכר אמין, להקפיד על נקיון האצבע, ועל קידוד נכון של המד הרגיל. במידה ויש לך ספק לגבי איכות המדידה חזור עליה שנית.

2. כיול הסוכר חייב להעשות כאשר רמות הסוכר הן בטווח של 70 עד 140. כיול כאשר רמות הסוכר הן מחוץ לטווח זה, ישפיע על איכות הדיוק של המד הרציף מאוחר יותר.

3. כיול הסוכר חייב לעשות כאשר הסוכר יציב. כיול כאשר רמות הסוכר הן במצב של עליה או ירידה ישפיע מאד על איכות הדיוק. יש לכייל כאשר רמות הסוכר הן יציבות לפחות במשך 30 דקות לפני הכיול ולא מיד לאחר ארוחה. יש להמתין כ- 15 דקות לפני שאוכלים משהו לאחר הכיול.

4. יש ללמוד לזהות מתי החיישן עומד לסיים את חייו. כיולים בשלבי הסיום של החיישן טובים לתקופה קצרה בלבד.

5. סמוך על המד הרציף. אל תמהר לכייל את המד בכל פעם שישנם הבדלים לעומת מד הסוכר הרגיל. לעיתים קרובות דווקא המד הרציף מדייק והמד הרגיל טועה. כאשר ישנם הבדלים שאינם מוסברים חזור שוב על המדידה באצבע כדי לזהות היכן השגיאה.

6. אל תרבו לכייל. עדיף שני כיולים “טובים” ביממה, מאשר הרבה כיולים “גרועים” לאורך היממה.

ISIG – רמת הסוכר בנוזל הבין תאי

כדי להשיג כיול טוב של מד הסוכר הרציף יש להבין קודם כל מהי מטרת הכיול. לשם כך יש להבין מהו ה- ISIG ומהו יחס הכיול (הפקטור) המחושב בעת הכיול.

החיישן של מד הסוכר הרציף משדר את רמות הסוכר בנוזל הבין תאי - ISIG . ההנחה שעליה מתבסס מד הסוכר הרציף היא כי לאורך חיי החישן נשמר יחס קבוע בין רמת ה- ISIG לרמות הסוכר בדם. מטרת הכיול היא לקבוע למעשה את היחס בין ה- ISIG לרמת הסוכר בדם.

נניח לדוגמה כי בעת הכיול מראה ה- ISIG עוצמה של 12 , ואילו המדידה במד הרגיל מראה 120 מ”ג. כיול של המד הרציף יקבע את היחס בין ה- ISIG לרמות הסוכר בדם להיות 1:10. ומכאן כאשר ה- ISIG יעלה ל- 20 יראה המד הרציף רמות סוכר של 200.

במד הסוכר הגארדיאן ניתן לראות את רמת ה- ISIG במסך מצב חיישן שאליו ניתן להגיע ע”י שתי לחיצות על כפתור ה- ESC.

כיצד להשתמש נכון במדד ה- ISIG

מטרת הכיול היא כאמור לקבוע את היחס בין רמות הסוכר בדם ל- ISIG (רמות הסוכר הנמדדות בנוזל הבין תאי) בשעות הקרובות. יחס זה נע על פי רוב בין 1:8 ל 1:15. הנסיון מראה כי הוא שונה בין חיישן לחיישן אבל עבור חיישן מסויים היחס הזה נשמר על פי רוב לאורך חיי החיישן.

לדוגמה. נניח שבמהלך תהליך הכיול הראשוני נקבע היחס להיות 1:12 והנה באחד מהכיולים העתידיים הוא משתנה באופן קיצוני ל 1:5 הדבר מעיד כי יש בעיה בכיול. יש לוודא כי החיישן מחובר נכון ושרמת הסוכר אינה משתנה במהירות בזמן הכיול.

מעקב אחרי היחס בין ה- ISIG לרמות הסוכר הוא תנאי הכרחי להמנעות מכיולים שגויים המשפיעים מאד על איכות הדיוק מאוחר יותר.

טיפים חשובים נוספים

האתר הטוב ביותר שאני נתקלתי בו שעוסק בכיול של מד סוכר רציף הוא האתר של איוון.

איוון הוא בחור צעיר שמחובר מספר שנים למד הסוכר הרציף גארדיאן. איוון בנה אתר נחמד שבו הוא מספק טיפים והסברים למכביר כיצד לשפר את איכות הדיוק של המד הרציף.
למתקשים לקרוא אנגלית להלן טיפים מתוך האתר של איוון.

רגישות החיישן לערכים נמוכים וגבוהים

רמות ה- ISIG מפגרות במספר דקות אחרי רמות הסוכר בדם, יש לקחת זאת בחשבון. קפיצות מהירות ברמות הסוכר לא ישתקפו נכון במד הסוכר הרציף.
למרות שההנחה שעליה מבוסס המד הרצף היא כי נשמר יחס ישר בין רמות ה- ISIG לרמת הסוכר בדם, בפועל יחס זה נשמר בטווח צר יחסית של ערכים. אם הכיול נעשה ברמות סוכר של 80 מד הסוכר הרציף יתקשה לדייק כאשר רמות הסוכר עולות אל מעבר ל- 160. כאשר מד הסוכר הרציף עולה אל מעל ל- 150 יש לשים לב ולמדוד באצבע לצורך קביעה מדוייקת של מינוני האינסולין.

אם כיילת את מד הסוכר ברמות סוכר גבוהות. מד הסוכר הרציף יאבד מדיוקו ברמות סוכר נמוכות.

חיישן חדש

בעת חיבור לחיישן חדש יש בהתחלה קפיצות חדות ברמות ה- ISIG. למעשה היחס בין רמת ה- ISIG לרמת הסוכר מתייצב רק לאחר כ- 9 עד 11 שעות מרגע החיבור לסנסור. ולכן יש להתייחס לרמות הסוכר של המד הרציף במהלך 12 השעות הראשונות בערבון מוגבל. ולבצע כיול כ-12 שעות לאחר החדרת סנסור חדש. למעשה החישן מגיע לרמת הדיוק הטובה ביותר רק לאחר כ- 24 שעות מרגע החדרתו.

במהלך 24 השעות הראשונות להחלפת חיישן חדש, צפויות להתקבל הודעות בדבר חיישן חלש או אובדן חיישן. אין זאת אומרת שהחיישן פגום. כל שצריך לעשות זה להכנס לתפריט המתאים ולהתחיל חיישן מחדש.

אורך חיי החיישן

לדעתו של איוון המגבלה של מינימד כי אורך חיי החיישן הוא כ 3 ימים היא מכשילה. למעשה החיישן מתחיל לפעול במיטבו רק כ- 24 שעות מעת ההחדרה ומדייק על פי רוב בטווח של 7 עד 9 ימים נוספים. אחד הסימנים לכך שהחיישן מגיע לסוף חייו זוהי עליה ביחס בין ה- ISIG ורמות הסוכר בדם.

נניח שיחס הכיול היא 1:9 לאחר 24 שעות. יחס זה אמור להשמר בשינויים קלים בימים הקרובים. אולם בשלב מסויים היחס מתחיל להשתנות כלפי מעלה. העליה ביחס מתרחשת על פני כיומיים. ברגע שהיחס מגיע ל 1:18 זהו סימן שזמן להחליף חיישן.

מועדי הכיול

הגארדיין דורש כיול של חיישן חדש כ- 2:15 שעות לאחר החדרת החישן, 6 שעות לאחר הכיול הראשון, ולאחר מכן כל 12 שעות. ניתן להקדים את זמני הכיול. מד הסוכר הרציף מחשב את היחס החדש בין ה- ISIG ורמת הסוכר שהוכנסה ומתחיל לעשות בו שימוש כ- 15 דקות לאחר הכיול.

איוון ממליץ שלא להמתין עד שהמד הרציף מבקש לבצע כיול, אלא לבצע את הכיול בשעות האופטימליות כאשר הסוכר יציב ובטווח הרצוי (ראו כללי זהב).

במידה והמד דורש ממכם כיול, ורמות הסוכר הן גבוהות ומחוץ לטווח הרצוי. איוון מציע שלא לכייל בעזרת מד הסוכר הרגיל אלא לנהוג כך: להסתכל על רמת הסוכר הנוכחית במד הסוכר הרציף, להוסיף לה (או להחסיר) את השינוי ברמת הסוכר ב 10 הדקות האחרונות ולהשתמש בערך זה לצורך הכיול. דוגמה: ערך נוכחי הוא 270, לפני עשר דקות היה הערך 255 כלומר נמוך ב- 15, הערך שאותו יש להזין למד הסוכר הוא: 285 (270 ועוד 15).

בהזדמנות הראשונה יש לכייל פעם נוספת בעזרת מד רגיל כאשר התנאים הם אידיאלים לכיול (ראו כללי הזהב)

התראות

איוון ממליץ להגדיר טווח בטחון מספק לצורך טיפול בהיפוגליקמיה. מד הסוכר הרציף שלו מתריע כאשר הרמות יורדות אל מתחת ל- 100 מ”ג. מכיוון שהוא סובל מבעיה של יציבות ברמות הסוכר מרווח זה מספק לו מספיק זמן כדי לנקוט בצעדי מנע.

מדיטציה

איוון טוען שארועי היפוגליקמיה גורמים להתקשות של השרירים ושיש להם השפעה מתמשכת. הוא ממליץ להשתמש בטכניקות של מדיטציה והתרגעות כדי לשחרר את הגוף לאחר היפוגליקמיה.

יש לכם טיפים נוספים? נשמח לשמוע.

לכתוב תגובה

צריך להכנס למערכת כדי להגיב לפוסט הזה.



הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |