אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

קלי מתכנתת מחדש את משאבת האינסולין שלה

כתבה זו מיועדת לסוכרתיים סוג 1 העושים שימוש במשאבת אינסולין.

מאמר זה עוסק בחישובי אינסולין בקרב סוכרתיים סוג 1 המשתמשים במשאבת אינסולין. הוא מבוסס על מאמר של קלי קלוז באתר Diabetes Mine . קלי היא מחנכת סוכרת ומפעילה של אחד האתרים המעניינים ברשת בנושא סוכרת – Close Concerns.

הערות מקדימות:

- קביעת מינוני האינסולין צריכה להעשות בהתייעצות עם מרפאת הסוכרת שלכם.
- יתכנו פערים גדולים בין חישובי האינסולין אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים. סקירה זו מתיחסת לחישובי אינסולין בקרב מבוגרים מעל גיל 18.

הסיפור האישי של קלי

קלי היא סוכרתית כבר עשרים שנה ועוסקת כמחנכת (מאמנת) בתחום הסוכרת שנים רבות. היא מקפידה להיות מעודכנת מאד ומשתתפת בכל הכינוסים הנחשבים בתחום הסוכרת המתקיימים בארה”ב. בתור מומחית לסוכרת היא הניחה כמובן כי משאבת האינסולין שלה מתוכנתת היטב. אין פלא איפוא שהיא הופתעה לגלות שזה לא המצב. הגילוי הגיע בעקבות השתתפותה בהרצאה בנושא שערך דר. אלן קינג בכינוס המדעי האחרון של ה – ADA (אירגון הסוכרת האמריקאי).

דר. קינג חקר בעזרת מד סוכר רציף את המתמטיקה של חישובי האינסולין והגיע למסקנה כי חלק מהנוסחאות המקובלות כיום דורשות עדכון.

בעקבות המפגש עם דר. קינג ביצעה קלי את השינויים הבאים:

* סה”כ הכמות היומית של האינסולין הופחתה מ- 40 יחידות ל- 30 עם הבדלים רבים יותר בין יום ליום.
* אינסולין הרקע שונה כך שהוא יהווה 40% מהכמות היומית (לעומת %50 קודם)
* יחס אינסולין פחממה שונה להיות 1 יחידה ל – 11 גרם פחממות (לעומת 15 קודם)
* יחס תיקון שונה ל 1 יחידת אינסולין ל- 40 מ”ג סוכר (לעומת 50 קודם)

קלי ציפתה שהשינויים האלה ובעיקר ההפחתה המשמעותית של אינסולין הרקע יקפיצו את רמות הסוכר שלה. התוצאה היתה אחרת לחלוטין, איזון טוב יותר, פחות ארועים של סוכר נמוך ופחות קפיצות ברמות הסוכר.

מושגים בסיסיים בחשבון של האינסולין

לפני שנסביר מהם העקרונות של השיטה של דר. אלן קינג להלן מספר מושגים בסיסים המשמשים בעת התיכנות של משאבת האינסולין.

* כמות אינסולין יומית – סה”כ מספר יחידות האינסולין (בזאל ובולוס) הניתנות במהלך היממה. המספר הזה תלוי בפרמטרים כמו משקל, דיאטה ופעילות גופנית.

* כמות אינסולין רקע – סה”כ כמות אינסולין הרקע (בזאל/בסיס) ביממה מסה”כ הכמות הכללית. זוהי הכמות שאמוורה לשמור את רמות הסוכר יציבות בצום.

* יחס אינסולין פחממות – כמה גרם פחממות מכסה יחידת אינסולין אחת. זוהי כמות יחידות האינסולין הדרושה כדי להחזיר את רמות הסוכר לרמות שהיו טרם הארוחה תוך שעתיים עד 4 שעות מגמר הארוחה.

* יחס תיקון – בכמה מ”ג מורידה את הסוכר בדם יחידת אינסולין בודדת. או במילים אחרות - כמה אינסולין צריך להזריק כדי ל”תקן” רמות סוכר גבוהות.

הנוסחאות המקובלות

מרפאות הסוכרת נוהגות לקבוע את התוכנית במשאבה על פי מספר נוסחאות מקובלות:

* כמות האינסולין היומית – 0.6 יחידות לקילו משקל גוף. (הערה שלי: הנתונים במאמר המקורי הם בפואנד ולא בקילו, הכמות בפועל תלויה במשקל, בגיל, תנגודת לאינסולין ובפעילות הגופנית. ונעה בין 0.4 יחידות לקילו משקל גוף ל- 1 יחידה לקילו משקל גוף).
* כמות אינסולין רקע - כ 50% מכמות האינסולין היומית
* יחס אינסולין פחממות – 450 לחלק בסה”כ כמות האינסולין היומית
* יחס תיקון – 1700 לחלק בסה”כ כמות האינסולין היומית

דוגמא:

סוכרתי סוג 1 גיל 20 שוקל 80 קילוגרם.
* סה”כ כמות אינסולין יומית – 48 יחידות ( בהנחה שהוא זקוק ל- 0.6 לכל קילוגרם)
* סה”כ אינסולין רקע – 24 יחידות (כ- 50% מהכמות היומית)
* יחס אינסולין פחממה – 1 יחידה ל – 9.4 גרם פחממות
* יחס תיקון – 1 יחידה מורידה סוכר ב 35.4 מ”ג

ההמלצות של דר. קינג

דר. קינג בדק את תקפות הנוסחאות המקובלות בעזרתם של 61 סוכרתיים סוג 1 תוך שימוש במשאבת אינסולין ומד סוכר רציף. במחקרו הוא בנה נוסחאות מעודכנות ששיפרו את איזון הסוכר.

בעקבות המחקר שלו מציע דר. קינג את השינויים הבאים לנוסחאות המקובלות:

* כמות אינסולין יומית – 0.44 יחידות לקילו משקל גוף (לעומת ממוצע של 0.6 לפני המחקר)
* כמות אינסולין רקע תהווה כ 40% מסה”כ הכמות הכללית (לעומת 50% בתחילת המחקר)
* יחס אינסולין פחממות – 300 לחלק בסה”כ הכמות היומית (לעומת 450 קודם).
* יחס תיקון – 1500 לחלק בסה”כ הכמות היומית (לעומת 1700 לפני)

דוגמה לשינויים שאותם צריך לבצע הסוכרתי מהדוגמה הקודמת לאחר התיקונים של דר. קינג:

סוכרתי סוג 1 גיל 20 שוקל 80 קילוגרם.

* סה”כ אינסולין יומי - 35.2 יחידות (לפי 0.44 יחידות לקילו משקל גוף)
* סה”כ אינסולין רקע – 15 (40% מהכמות היומית)
* יחס אינסולין פחממות - 1 יחידה ל 8.5 גרם פחממות (300 לחלק ב- 35.2 )
* יחס תיקון – 1 יחידה מורידה סוכר ב – 42.6 מ”ג (1500 לחלק ב- 35.2)

המשמעות היא הפחתה של אינסולין הרקע ושימוש אגרסיבי יותר בבולוסים בעת ארוחה של פחממות. השיטה מחייבת שליטה טובה בטכניקה של ספירת פחממות.

לדעתו של דר. קינג – סוכרתיים מעדיפים את הנוסחאות היישנות בגלל חשש מהיפוגליקמיה בעקבות בולוס שלאחר ארוחה. הם מרגישים נוח יותר להסתדר עם נפילות סוכר מתונות שנובעות מאינסולין רקע לא מדוייק מאשר מירידות חדות הנובעות מבולוסים גדולים מדי.

סיכום

לא מומלץ לבצע שינויים בטיפול שלכם על סמך מאמרים שקראתם באינטרנט, אבל גם אם אתם מרגישים מומחים לסוכרת מאמר זה יכול להוות בסיס לשיחה עם הצוות המטפל בעת המיפגש הבא שלכם במרפאת הסוכרת.

לכתוב תגובה

צריך להכנס למערכת כדי להגיב לפוסט הזה.



הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |