איך לעבור את החגים בשלום (עם הסוכרת) מאת ליטל סמואל לוי, דיאטנית קלינית MSc
טיפים לסוכרתיים לקראת החגים
איך לעבור את החג ולשמור על רמות סוכר תקינות
מאת ליטל סמואל לוי, דיאטנית קלינית MSc, דיאבטיס מדיקל סנטר DMC.
תקופת החגים הנה תקופה עמוסה במפגשים משפחתיים, סעודות חג ואירועים חברתיים. השילוב של ארוחות גדולות, מאכלים “חגיגיים” עתירי קלוריות, יין / מיץ ענבים, מזונות שאוכלים לצורך ברכות וזמן ממושך של ישיבה סביב שולחן, מהווים אתגר רציני לכל מי שמנסה לרדת במשקל או לכל הפחות לשמור עליו. גדול יותר הוא האתגר לכ-500,000 אנשים ה”מתוקים” שבינינו, שמעבר למשקל תקין, צריכים לשמור גם על איזון של רמות סוכר.
אז איך עוברים את תקופת החגים בלי קילוגרמים מיותרים ובלי ערכי סוכר גבוהים?
תכנון מראש- החליטו מראש מה אתם מתכננים לאכול בכל ארוחה, ואילו פחמימות אתם רוצים לכלול בה. אל תוותרו על המאכלים המסורתיים שאתם אוהבים אך הקציבו לכם את גודל המנה מראש, הניחו בצלחת והימנעו מתוספות. בדרך זו לרוב יש פחות “חריגות” וגם ניתן להעריך בצורה טובה יותר את כמות הפחמימות. בזכות הטיפול בתרופות החדשות הקיימות היום וסוגי האינסולין החדשים, ניתן לשנות ולהתאים באופן אישי את המינון לכמות שבוחרים לאכול לפי הנחיות הרופא או הדיאטנית.
בקרת פחמימות - פחמימות הן הגורם העיקרי במזון המעלה את רמת הסוכר בדם, לפיכך זיהוי של המזונות המכילים פחמימות והערכת הכמות הנאכלת בארוחה חשובה מאוד לצורך איזון הסוכר. הפחמימות נמצאות כמעט בכל התוספות המוגשות, בחלה, במנות האחרונות וגם בחלק מ”הברכות” - למשל בתפוח העץ, הדבש והרימון. השתדלו לאכול מהברכות כזית, ואם אפשר וותרו על המנה האחרונה או החליפו אותה בשתייה חמה ממותקת בתחליף סוכר. לצד המנה העיקרית, בחרו את התוספות המיוחדות והאהובות עליכם ואכלו מהם מעט, וותרו על אלו שאתם נוהגים לאכול בימי חול או החליפו אותם בירקות טריים או מבושלים.
הקדם תרופה לארוחה - בצורה זו פעולת האינסולין תהיה בסנכרון טוב יותר עם העלייה ברמות הסוכר ויצומצם הפער של זמן שהייה בערכי סוכר גבוהים.
אם אתם נוטלים תרופה, המעודדת הפרשת אינסולין מהלבלב (כמו גלובן, גליבטיק, גלוקורייט, או אמריל), טלו אותה כחצי שעה לפני הארוחה. כדור נובונורם אפשר לקחת מיד לפני הארוחה. למזריקים אינסולין קצר (כמו הומולין R או אקטרפיד), הזריקו 1/2 שעה לפני הארוחה בהתאם לכמות הפחמימות שאתם מתכוונים לאכול, אם אתם מזריקים אינסולין מהיר (כמו נובורפיד, הומולוג או אפידרה), הזריקו 5-10 דקות לפני הארוחה. למשתמשים במשאבה כדאי לתת בולוס גם כן כמה דקות לפני הארוחה, מומלץ להשתמש בבולוס משולב/מושהה אם הארוחה ממושכת.
גפילטע פיש - קציצות דגים אינן מכילות פחמימות ואין צורך “לספור” אותן, אלא אם כן נעשו ב”סגנון פולני” והוסף להם סוכר. במקרה הזה, אם זה בידכם, השתדלו להמתיק בתחליף סוכר ותחסכו עוד פחמימות.
הרבו באכילת ירקות - מבושלים, חיים או כמנת מרק עם ירקות. ירקות מעניקים צבע וגיוון לארוחה, עשירים בסיבים תזונתיים ודלים בפחמימות. אם אינכם מארחים הציעו להביא תוספת של ירקות או סלט טרי, כדי שתהיו בטוחים שיהיו לכם ירקות משביעים ודלי פחמימות על השולחן.
יינות ומשקאות מתוקים - סוכרתיים מאוזנים, יכולים ליהנות מכוסית יין בארוחת החג. העדיפו יין יבש או חצי יבש על פני יין מתוק ואל תספרו אותה כפחמימה. הימנעו לחלוטין משתייה של מיץ ענבים / תירוש או משקאות מתוקים, שתורמים המון פחמימות פשוטות ואינם משביעים, והעדיפו מים או שתייה ללא סוכר.
פעילות גופנית - דרך נוספת יעילה מאוד להפחתת רמות הסוכר היא פעילות גופנית. בדקו את רמת הסוכר לפני הפעילות ואם היא מעל 250 מ”ג/ד”ל דחו את הפעילות למאוחר יותר כשהיא תרד. הפעילות הזמינה והנוחה ביותר היא הליכה. נצלו את מזג האוויר הנעים יותר בערבים או בשעות הבוקר המוקדמות להליכה ואל תשכחו להצטייד בנעליים מתאימות, במים ובטבליות גלוקוז או גלוקוז בנוזל- למקרה של ירידה לא רצויה ברמות הסוכר.
מזונות אופייניים לראש השנה המכילים 15 גרם פחמימה (שווה ערך לפרוסת לחם)
סוג המזון |
גודל מנה |
גפילטפיש |
2 יחידות בינוניות |
תפוח עץ |
1 קטן |
דבש |
2 כפיות |
רימון |
חצי בינוני |
כרישה |
2 כוסות |
דלעת |
120 גרם |
סלק מבושל |
250 גרם |
תמרים יבשים |
2 יחידות |
חלה |
1 פרוסה דקה |
חג שמח!