גישה חדשה לטיפול בסוכרת סוג 1: התמרת תאים מהמעי לתאים מייצרי אינסולין.
שני, 26 במרץ, 2012 מאת newhere
מחקר חדש מאוניברסיטת קולומביה מציע כי ניתן לגרום לתאי מעי של סוכרתיים לייצר ולהפריש אינסולין ובכך לבטל את הצורך בהשתלת תאי גזע. עד כה, השתלת תאי גזע נחשבה כדרך האידיאלית להחליף את תאי הבטא שנהרסו בחולי סוכרת מסוג1 ולשחרר אותם מהתלות בהזרקת אינסולין.
המחקר הנוכחי, שבוצע בעכברים והתפרסם לאחרונה בכתב העת Nature Genetics, מוכיח כי תאי אב המצויים במעי מסוגלים להפוך לתאים מייצרי אינסולין. תאי אב אלה, אחראיים בד”כ ליצירת מגוון של תאים הנדרשים לתפקוד המעי ומפרישים הורמונים שונים למערכת העיכול ולמחזור הדם.
החוקרים ד”ר Talchai וד”ר Accili מצאו כי כאשר הם משתיקים את הגן Foxo1 תאי האב יוצרים תאים מפרישי אינסולין. ככל ש-Foxo1 הושתק מוקדם יותר בשלבי ההתפתחות, כך התקבלו יותר תאים מייצרי אינסולין, אולם גם כאשר הגן הושתק בעכברים בוגרים, עדיין נוצרו מספיק תאים מפרישי אינסולין.
“תוצאות המחקר שלנו מראות כי ניתן לגדל מחדש תאים מפרישי אינסולין במערכת העיכול של חולים צעירים ובוגרים” אומר ד”ר Accili. המיקום בתוך מערכת העיכול הוא אידיאלי כיוון שהמעי מוגן יחסית מהמערכת החיסונית.
המנגנון בו משפיע הגן Foxo1 על תאי האב במעי אינו ברור עדיין לדברי החוקרים, אולם לתאים שנוצרו יש רצפטורים המאפשרים להם חישה של רמות הסוכר בדם והתאים הפרישו כמויות אינסולין מספיקות לנירמול רמות הסוכר בעכברים סוכרתיים.
“תוצאות המחקר מעודדות אותנו להאמין כי התמרת תאי המעי ליצירת תאים מפרישי אינסולין היא גישה טובה יותר לטיפול בסוכרת, מאשר השתלת תאי גזע או תאי לבלב” מסביר ד”ר Accili ומוסיף כי הדרך להפוך את ממצאי המחקר לטיפול יעיל בסוכרת היא למצוא כימיקל המשתיק את הגן Foxo1 בתאי האב ולמעשה חוקרים כבר מצאו כימיקל כזה וכעת יש לבדוק את בטיחות השימוש בו.