עידית

הצטרף בתאריך: 18/05/2005 ב- 16:57:03 הודעות: 1606
|
נשלח: 27/08/2009 ב- 11:31:01 כותרת הודעה: האם יש לי סוכרת הריון? |
|
|
מה זו סוכרת הריון ?
ממה נגרמת סכרת הריון ?
איך מאבחנים סכרת הריון ?
איך מטפלים ב סכרת הריון ?
סוכרת הריון - מה זה ולמה היא מתרחשת
סכרת הריונית היא מצב של חוסר איזון של הסוכר המתרחש במהלך ההריון.סוכרת הריונית היא תופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ-7% מהנשים במהלך ההריון. לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת.
סוכרת הריון מאובחנת על פי רוב במהלך החצי השני של ההריון. חוסר האיזון מתבטא ברמות גבוהות של סוכר (Glucose) בדם האישה.
הסיבות לסוכרת ההריון הן הורמונים המופרשים מהשלייה אשר נוגדים את הורמון האינסולין המשמש לאיזון הסוכר בדם. (כלומר הגוף הופך לפחות רגיש לפעולת האינסולין ולכן רמות הסוכר בדם עולות). כמו כן לעיתים בגלל עלית האם במשקל נוצר מחסור באינסולין.
סיכונים:
כמויות הסוכר הגבוהות בדם האם עוברות אל העובר, המנסה לעבדן (ולהכניסן לתאים). תופעה זו גורמת להפרשת אינסולין מוגברת על-ידי העובר. האינסולין עצמו גורם לגידול מואץ של העובר (כלומר עוברים גדולים מהמקובל לגיל ההריון).
הסיכונים הכרוכים במצב הנקרא "סוכרת הריונית" נובעים ברובם מהמשקל הגדול ומבנה הגוף של היילוד. עוברים אלו, המגיעים לעיתים למשקלים של למעלה מ-4 ק"ג, עלולים להקשות על לידה ווגינאלית (לדנית). סיכון נוסף במצב של סכרת הריונית הוא כי לאחר הלידה יהיו רמות אינסולין גבוהות בדם התינוק, שיגרמו לנפילת רמת הסוכר בדמו (ובנוסף הפרעות אחרות המתגלות בבדיקת דם של היילוד).
לידה של תינוק לאם סוכרתית מוגדרת לידה בסיכון גבוה בשל הסיכון המוגבר לביצוע לידת מכשירים, ניתוח קיסרי, וכדומה.
אבחון סוכרת הריונית:
סכרת הריונית מתגלה בדרך כלל על-ידי בדיקת העמסת סוכר. העמסת סוכר הינה בדיקת סקירה לנשים הרות, שמטרתה גילוי מוקדם של סוכרת הריונית. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 28 – 24 להריון, ובמועדים אחרים לפי שיקול דעת הרופא. (סיבות להקדמת הבדיקה: סוכרת בהריונות קודמים, משקל חריג של העובר או של האם, היסטוריה משפחתית וכדומה).
נהוג ראשית לבצע בדיקת סקר (בדיקת ה-GCT ) -העמסת סוכר 50 גרם (לא בצום). במידה והתוצאה של בדיקה זו יוצאת חריגה מבצעים בדיקה נוספת (OGTT) - העמסה של 100 גרם (בצום), אשר רק לאחריה ניתן לאבחן האם היולדת סובלת מסוכרת הריונית.
ב 3-4 הימים שלפני ביצוע הבדיקה יש להקפיד על דיאטה רגילה (150-200 גרם פחממות ביום) כדי לא לרוקן את מאגרי הסוכר בגוף ולהטות את תוצאות הבדיקה כלפי מטה.
העמסת סוכר של 50 גרם
תוצאה תקינה - לאחר 60 דקות סוכר מתחת ל- 140. נשים אשר אצלן רמת הגלוקוז שעה אחת אחרי ההעמסה גדולה מ 140 mg/dl מופנות להעמסת סוכר של 100 גרם גלוקוז. (במידה והרמות בהעמסת 50 גרם הן מעל ל- 180 ניתן לדלג על העמסה של 100 ולהניח כי מדובר בסוכרת הריון).
העמסת סוכר של 100 גרם
רמות הסוכר נמדדות לפני הבדיקה (בצום), ושלוש פעמים נוספות. לאחר 60, 120 ו-180 דקות.
סוכרת הריונית מאובחנת אם שתיים או יותר מהבדיקות הבאות שוות או גבוהות מהערכים הבאים:
- בצום: 95 mg/dl
- לאחר 1 שעה: 180 mg/dl
- לאחר 2 שעות: 155 mg/dl
- לאחר 3 שעות: 140 mg/dl
טיפול ויעדי סוכר מומלצים:
מטרת הטיפול בסוכרת הריון היא להבטיח כי רמות הסוכר אצל האישה הסוכרתית תהיינה ברמות הנדרשות. ( 95 ומטה בצום, 140 ומטה - שעה לאחר האוכל, ו- 120 ומטה שעתיים לאחר האוכל). אישה המאובחנת עם סוכרת הריון תידרש לבצע בדיקות סוכר בדם בעזרת מכשיר ביתי כדי להבטיח שהיעדים מושגים.
במרבית המיקרים הטיפול הוא בעזרת מגבלות תזונתיות (ראי הסברים במדריך) וכאשר זה לא מספיק לעיתים נדרש גם שימוש באינסולין.
הטיפול בסוכרת הריונית צריך להתבצע על-ידי מרפאות או מומחים בעלי ניסיון בתחום. מומלץ טיפול משולב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.
ומה לגבי העתיד?
במרבית המקרים סוכרת הריון חולפת בתום ההריון. עם זאת מחקרים מראים כי נשים שהיתה להן סוכרת הריון נמצאות בקבוצת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 בגיל מבוגר יותר. לכן ההמלצה היא להקפיד על משקל תקין, על תזונה נכונה, ופעילות גופנית כדי למנוע (או לדחות לשנים ארוכות) סוכרת סוג 2.
לעוד פרטים ראו כאן -
בפרק על סוכרת הריון במדריך שבאתר |
|