אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

שיפור בהרגלי חיים - מונע סוכרת ! 

ד"ר קנטר 12-01-2002
 
כבר לפני מעל לאלפיים שנה ידעו חכמי המזרח להבדיל בין שתי הצורות העיקריות של הסוכרת. מה שתואר על ידם כסוכרת "מבוגרים" מכונה כיום "סוכרת מסוג 2 ", ולמרות שהיא יכולה להופיע בכל גיל, היא שכיחה יותר במבוגרים. למעשה - זוהי צורת הסוכרת הנפוצה והשכיחה ביותר, כאשר למעלה מ- 85% מהסוכרתים בעולם מפתחים צורה זו של הסוכרת.

אוכלוסיית הסוכרתים בעולם הולכת ומכפילה את עצמה כל עשור שנים. כך שאם כיום יש כ 100 מיליון סוכרתים, הרי שלפני עשור שנים היו רק 50 מיליון, ובעוד עשור שנים - המספר הנוכחי של הסוכרתים עלול לשוב ולהכפיל את עצמו, כך שבשנת 2010 יהיו למעלה מ- 200 מיליון סוכרתים בעולם! לא לחינם היו מי שהגדירו מצב זה כ"פנדמיה" (כלומר מגפה כלל עולמית). לא כל אוכלוסיות תבל מושפעות במידה שווה ומציגות מספרים של תפוצת הסוכרת הזהים זה לזה. ההפך- קיימים הבדלים גיאוגרפיים ואתניים בולטים ביותר.

סוג הסוכרת הנפוץ ביותר, סוכרת מסוג 2, מופיע בשכיחות גבוהה - מעל ל 10% בחישוב כלל עולמי, אולם ישנם שבטים או איזורי אוכלוסין מסוימים בהם היא יכולה לעבור את סף 20% ויותר. כאשר הרגלי התזונה של ארצות המערב המתועשות , המעודדות מיזללות ומזון מהיר עתיר פחמימות ודל סיבין מועברות לאוכלוסיות אסיה - התוצאה היא עלייה בשכיחות הסוכרת בארצות עתירות אוכלוסין כסין, מלזיה והודו.
השכיחות הגבוהה ביותר של סוכרת, נצפתה בקרב האינדיאנים בני שבט הפימה במדינת ניו מקסיקו שבארה"ב, מקום שם שכיחות הסוכרת מסוג 2 מגיעה עד לכדי 50% מכלל האוכלוסייה הבוגרת , כך שכל אינדיאני שני או שלישי בן שבט הפימה יש לו סוכרת! למרות שגם בסוכרת זו דרושה כנראה "נטייה" תורשתית, הרי שכאן קיימת חשיבות רבה ביותר לגורמים הסביבתיים כגון מצב התזונה וההשמנה באוכלוסייה, גיל, מצבי סטרס ולחץ, חוסר פעילות גופנית, וגורמים סביבתיים אחרים.

למרות שאין בידינו נתונים מדויקים על מספר הסוכרתים בישראל, ההנחה המקובלת על האגודה ישראלית לסוכרת ועל האחרים היא שמספר הסוכרתים הידועים והמטופלים נע סביב 250,000 וקיימים עוד כ- 150,000 שלא אובחנו ואינם מודעים למצבם . כלומר - בסך הכל כ- 400,000 סוכרתים ! העדר נתונים מדוייקים נובע מכך שאין רישום מרכזי של הסוכרתים והנתונים מתקבלים מיישום נתוני שכיחות סטטיסטים שבוצעו באוכלוסיות בישראל והשלכתם על כלל האוכלוסייה. רבים מהסוכרתים אינם מזדהים ולגבי אלו המטופלים בדיאטה בלבד לא ניתן לקבל כל מידע.

מספר הסוכרתים ה"סמויים" אשר יש להם סוכרת ואינם מודעים לכך הוא גבוה. ההשערה הרווחת היא שכ- 40-50% מהסוכרתים אינם מודעים כלל וכלל למצבם. ברור אם כן, שקיימת חשיבות ראשונה במעלה לאיתור מוקדם, לזיהוי וגילוי מצבי הביניים המטבוליים שבהם קיימת כבר עדות להפרעה ראשונית במטבוליזם הפחמימות, שעדיין לא התפתחה לסוכרת "של ממש". כלומר "רכבת הסוכרת" כבר יצאה לדרך וניתן לעצרה ואולי אף להשיבה לתחנת המוצא - ולמנוע את התפתחות הסוכרת!
מצב ביניים זה הנקרא "סבילות מופרעת לפחמימות - IGT", מופיע בנבדקים שבהם סוכר הדם הוא ברמה של ערכי ביניים שבין הנורמה לבין סוכרת. מי שמאובחן כ- IGT אין לו "סוכרת של ממש" על כל המשמעות של האבחנה והוא מסווג כשייך לקבוצה שיש לה "הפרעה מטבולית", ללא תלונות או ממצאים קליניים של סוכרת. זו גישה מתקדמת, הלוקחת בחשבון את המגבלות וההשלכות החברתיות, הפסיכולוגיות, הביטוחיות והתעסוקתיות השונות. בעבר, סווגו בעלי הפרעה זו בטעות בשמות ובצירופים הכוללים בתוכם את המילה סוכרת (דוגמת "סוכרת כימית", "סוכרת סמויה" , "נטייה לסוכרת" ). בהתאם - החברה התייחסה אליהם כסוכרתים מבחינת המגבלות וההגבלים החברתיים, הביטוחיים והתעסוקתיים המשוייכים לסוכרתיים עם סוכרת "של ממש". ההנחה היא שהסוכרת משולה לקרחון בים הצפוני (בדומה לזה שהטביע את הטיטניק..), כאשר 4/5 ממנו סמויות מהעין ושקועות מתחת לפני המים ורק 1/5 מבצבצת וגלויה לעין כל. מכאן ניתן להסיק שמספר לא ידוע ברגע זה, המוערך בתחום של כ- 150 אלף איש ואישה אזרחי מדינת ישראל - הנם סוכרתים ללא ידיעתם !

בעשור האחרון, נעשו מחקרים רבים לגבי הגורמים האפשריים המובילים להופעת הסוכרת מסוג 2 . קיימים מספר רב של גורמים שכל אחד מהם כשלעצמו, או כמה מהם בצרופים שונים, יש בהם כדי להביא להופעת הסוכרת במיוחד במי שנכלל באחת מקבוצות הסיכון לסוכרת כגון: מי שבמשפחתו קיימת עדות לסוכרת, אמהות לילדים במשקל לידה מעל 4.2 ק"ג, מי שהייתה לה בעת ההריון סוכרת שחלפה, מצבי השמנת יתר, מי שמצאו אצלו בבדיקות מכוונות תנגודת לאינסולין, ומי שנחשף להשפעות סביבתיות שונות (מצבי דחק (=סטרס), שוני בהרגלי ואורח חיים, ירידה בפעילות הגופנית, חבלה גופנית, זהום ויראלי ועוד).

פעילות גופנית ואיכות חיים: -
עם הירידה בכמות הפעילות הגופנית והמעבר לאורח חיים עצלני ואיטי מלווה במתחי חיי היום יום, שכיחות הסוכרת עולה. חלק מהחוקרים אף מעיז וטוען שסוכרת מסוג 2 הנה מחלה שהופעתה מושפעת משנויים באורח החיים ובמגע
עם הסביבה בה אנו חיים. ממחקרי שכיחות סוכרת באוכלוסיות שונות עולה הקשר שבין העלייה בכמות הקלוריות היומית, ההשמנה הגוברת והירידה בפעילות הגופנית של האוכלוסייה - לעליה בשכיחות הסוכרת כפי שהיא נצפית בעשורים האחרונים.

הרגלי התזונה: -
לפי המחקרים האחרונים, לא ברור אם הגורם התזונתי, דהיינו העלייה בכמות הקלוריות, הוא האחראי הבלבדי לעלייה בשכיחות הסוכרת או שקיימת גם משמעות ליחסים ולכמויות של החלבונים ו/או השומנים בדיאטה. מחקרים חדשניים שבוצעו לאחרונה מצביעים על כך שלחלבונים ממקורות שונים השפעה שונה לגבי תגובת האינסולין והגלוקוז לארוחה.
שינויי אורחות החיים קשורים גם בשינויים בהרגלי התזונה. האוכלוסייה המודרנית ובמיוחד המערבית, חשופה יותר ויותר לסוכרים פשוטים וזמינים. מאז מרי אנטואנט שהמליצה על אכילת עוגות בחוסר לחם, עולה שכיחות הסוכרת בעולם המערבי. הלבלב האנושי לא תוכנת כנראה על ידי בורא העולם לעמוד בפני כמויות הסוכרים הזמינים המציפים אותנו יום יום, ושלא היו בנמצא לפני 400 שנה ויותר. בניסיונות במודל חיה - גרימת שינויים בהרגלי התזונה של פסמום המדבר, מכרסם החי במדבר יהודה, מביא להתפתחות סוכרת.

נושא שני הקשור בתזונה הנו תכולת הסיבין התזונתיים שבמזון. קיימות עדויות רבות המעידות על כך שמעבר של אוכלוסיות ממזון עתיר סיבין למזון דל בסיבין היה קשור בעליה בשכיחות הסוכרת. תופעות אלו נצפו במעבר אוכלוסיות שבטי הזולו בדרום אפריקה מהכפר לעיר, ובבריטים באנגליה בתקופת מלחמת העולם השניה, עם המעבר מלחם לבן דל סיבין ללחם שחור גס עתיר סיבין. קיימים כיום סיבין תזונתיים המפחיתים את תגובת הגלוקוז והאינסולין למזון ולארוחות, ובחלק מהם מומלץ להשתמש כחלק מהטפול היום יומי בסוכרת, דוגמת סיבין ממקור גואר, סיבי סויה, או קונג'אק מאנאן.

קרוב לודאי שברוב המקרים, שינויי הרגלי התזונה משולבים בשינויים בפעילות הגופנית ובמודרניזציה של אורחות החיים, וקשה להפריד בין המרכיבים הללו. מה שנקרא ה"קוקה קולוניזציה" של איי האוקיינוס השקט, כלומר התפשטות הקוקה-קולה כמרכיב תזונתי עתיר סוכר והרגלי התזונה של ה"מזון המהיר" האמריקני באוכלוסיות המקומיות האוטנטיות וה"התמערבות" הן של אורחות חיי היום והן של הרגלי התזונה, מוזכרים על ידי חוקרים אוסטרליים כגורמים אפשריים לעליה בשכיחות הסוכרת בתושבי איים אלו.

השמנת יתר:

עם העלייה במשקל, הולך ופוחת מספר הקולטנים (הרצפטורים) לאינסולין על פני דפנות התאים. דבר זה גורם להתפתחות תנגודת לפעולת האינסולין ולעלייה ברמתו בדם. עם השיבה למשקל תקין, חוזר מספר הקולטנים לנורמה. רבים מתייחסים כיום ליתר משקל ולהשמנת יתר כאל מצב מקדים לסוכרת.

באם נבדוק את תגובת האינסולין לארוחת מבחן, הרי שתגובת האינסולין של השמן דומה מאד לזו של המועמד לפתח סוכרת: רמות אינסולין גבוהות יחסית בצום, "הצתה מאוחרת" ועליה לרמות גבוהות יחסית, הנמשכת לאורך זמן רב יותר מהמצב התקין.

בשמנים רבים התגובה להעמסת סוכר הנה של אי סבילות לפחמימות (IGT ) - מצב שהוא בין המצב הנורמלי למצב הסוכרתי. אל לנו לשכוח שבין הסוכרתים עם הסוכרת מסוג מסוג 2 , אחוז השמנים ובעלי משקל היתר נע בין 60-90 אחוז ! השמנה מהווה אם כן גורם סיכון להופעת סוכרת (ובנוסף גם להופעת מחלות לב ויתר לחץ דם). ויש לעשות הכל על מנת שהשמנים ירדו במשקלם בצורה מבוקרת ובמהרה. מאידך, צריך לזכור שלרוב השמנים בעולם אין סוכרת, וההשמנה הנה גורם סיכון מובהק להתפתחות הסוכרת.

הופעת שינויים במטבוליזם הסוכרים (פחמימות) - "סוכרת שבדרך"

"IGT" או בעברית מצב של "הפרעה במטבוליזם הפחמימות" הינו מצב הביניים שבין בריאות שלמה ללא כל סימני סוכרת לבין מצב של מחלת הסוכרת במלוא תפארתה. מצב ביניים זה הוגדר בסוף שנות השבעים כאשר החוקרים חיפשו כינוי מתאים שלא יכלול את המילה "סוכרת", ושכל המציג מצב זה גם לא יוכל להיקרא "בריא לחלוטין" משום שרמות הגלוקוז אצלו (סוכר הדם) הינם בערכי ביניים שבין הערכים התקינים וה"נורמליים" לבין הערכים שהינם סוכרת "של ממש". מצב זה של הפרעה במטבוליזם הפחמימות מאובחן באותם מקרים שרמות הסוכר בדם בצום הינם תקינות אולם שעתיים לאחר מתן 75 גרם גלוקוז (העמסת סוכר), רמות הסוכר אינן חוזרות לנורמה, אלא הערכים הינם בין 140-200 מ"ג%. יש לזכור שבאם הערכים הינם מעל 200 מ"ג% שעתיים לאחר העמסת הסוכר או ארוחת מבחן מתאימה, האבחנה היא של "סוכרת של ממש". קבוצת ביניים זו מעוררת עניין רב משום שללא התייחסות מתאימה, כ - 50% יפתחו "סוכרת של ממש" תוך 5 שנים, כ - 20% יחזרו לרמות גלוקוז תקינות וכ - 30% יישארו במצב זה הלאה.

חידושים במחקר - שנוי בהרגלי חיים - מונע סוכרת!

קיימת חשיבות עליונה למצוא ולפתח דרכים שבעזרתן ניתן יהיה למנוע את התפתחות הסוכרת ולהשיב אולי את המצב המטבולי של מטבוליזם הפחמימות חזרה לתיקנו. ואכן, קבוצת חוקרים נכבדת בראשות ד"ר יאקו טומילטו מפינלנד פרסמה לאחרונה (מאי 2001 ) בעיתון הרפואי היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" על הצלחתם במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2 ע"י שינוי משמעותי בהרגלי החיים בנבדקים עם הפרעה במטבוליזם הפחמימות (IGT).
522 מבוגרים עם השמנת יתר, כ - 170 גברים ו - 350 נשים בגיל ממוצע של 55 שנה וברמות משקל ממוצעות המוגדרות כיום כרמות של השמנת יתר חולקו לשתי קבוצות:

כל משתתף ומשתתפת בקבוצה שזכתה להתערבות פעילה לשינוי הרגלי החיים קיבל ייעוץ אישי והדרכה אישית לירידה במשקל,להפחתת סך השומנים בדיאטה ובמיוחד של השומנים הרווים, להגברת כמות הסיבין התזונתיים בדיאטה, ולהגברת הפעילות הגופנית היום יומית. משך המעקב אחר המשתתפים היה מעל ל - 3 שנים.

על מנת לעקוב אחר השינויים במטבוליזם הפחמימות, בוצעה אחת לשנה בדיקה של העמסת גלוקוז (סוכר ענבים) דרך הפה, ובדיקת תגובת הסוכר בדמם של הנבדקים למתן הגלוקוז. העמסת הגלוקוז הפומית היא השיטה הטובה ביותר לאבחון וסיווג מצבי סוכרת לסוגיה השונים.

הקבוצה שזכתה להדרכה והתערבות פעילה ושינתה את אורח החיים מבטלה לפעילות גופנית עם שינוי משמעותי בהרגלי האכילה, בהרכב ובתכולת המזון, ירדה במשקל בצורה משמעותית בהשוואה לקבוצת הביקורת וירדה מעט במשקל (בסביבות .4.0 ק"ג לשנה) משמעותית לקבוצת הביקורת (שירדו כ - 0.8 ק"ג בשנה). השיעור המצטבר של הופעת מקרי הסוכרת ב - 4 שנים היה 11% בקבוצה שזכתה להתערבות, בעוד שבקבוצת הביקורת השיעור המצטבר היה 23%, כלומר, יותר מפי 2 !. מניתוח סטטיסטי של התוצאות, שלא כאן המקום להיכנס אליו, הוברר מעל לכל ספק, שלהפחתה בשיעור הופעת הסוכרת היה קשר ישיר ומובהק לשינויים שנעשו בהרגלי החיים.

לראשונה אם כן, מדווח על מחקר המוכיח את מה שהיה עד כה בגדר של "תחושות בטן" אצל הרופאים והצוותים העוסקים בסוכרת: ששינויים בהרגלי החיים, אצל המשתייכים לקבוצות סיכון לפתח סוכרת, יכולים להשפיע בצורה משמעותית ולמנוע את הופעת הסוכרת על סיבוכיה.

כלכלה נכונה, ירידה במשקל, הפחתה בתכולת סך השומנים והשומנים הרווים במזון, העשרת הארוחות בסיבין תזונתיים ופעילות גופנית יום יומית, יש בהם כדי לשמור עלינו מבחינה מטבולית ולמנוע את התפתחות מחלת הסוכרת על סיבוכיה.





הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |