אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

[ תזונה - ראשי ]
12/2008

חנוכה לסוכרתיים

מאת ליטל לוי, דיאטנית קלינית, המרכז לסוכרת "גפן מדיקל"

חג החנוכה  הינו ללא ספק אחד החגים המאתגרים ביותר לכל שומרי הדיאטה ושוחרי הבריאות באשר הם.  הסיבה העיקרית: הופעתן של הסופגניות הריחניות בכל פינה, במקרה הטוב עם ריבה מתוקה, מבצבצת ומפתה כמו סומק אדמדם, ומקרה היותר טוב- עם ממרח עבה של שוקולד עשיר, קצפת או ריבת חלב. ואם אין בכך די לפיתוי, לכל סופגנייה מצטרפת גם אחות קטנה (וקצת יותר דקיקה ומטעה) ששמה -לביבה.

חג החנוכה אינו רק חג מאתגר לשומרי המשקל,אלא גם ל-400,000 חולי הסוכרת בישראל, שמעבר לדאגה לשמירה על משקל תקין, צריכים לדאוג גם לרמות סוכר מאוזנות (ורמות כולסטרול ושומנים בדם - נמוכות).
מדוע מאתגר?
סופגניות ולביבות מכילות קומבינציה עשירה של שומן ,שמקורו העיקרי הוא  הטיגון,  ופחמימות פשוטות, שמקורן בקמח לבן או עמילן. הפחמימות הפשוטות מתפרקות במהירות וגורמות לעלייה חדה של רמות הסוכר בדם. השומן מתעכל לאט יותר, ואם לא מנוצל בפעילות גופנית נאגר במחסני השומן. 
כל סופגנייה מכילה 400 עד 600 קלוריות וכ-50 גרם פחמימות! (תלוי בגודל ובמילוי). לביבה קטנה מכילה כ- 120 קלוריות , וכדי לשרוף אותן דרושות "רק" שעתיים וחצי של ריצה בפארק.

אז אם בכל זאת חשקה נפשכם לטעום "ממטעמי החג" הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור על רמות הסוכר ו"ניקיון" כלי הדם:

א.    הגבילו את אכילת הסופגניות והלביבות לערב החג או לאירוע בו אתם משתתפים.
ב.    בחרו את הסופגנייה עם המילוי שאתם הכי אוהבים אך נסו להסתפק ב"סופגנייה מיני" או 1/4-1/2 סופגנייה רגילה.
ג.    אם אתם מכינים את הסופגניות או הלביבות בעצמכם, העדיפו לאפות אותם בתנור ולא לטגנם בשמן עמוק. בצורה זאת תחסכו כמעט 100% מכמות השומן וכמחצית מכמות הקלוריות!
ד.    אם בכל זאת התעקשתם לטגן, טגנו בשמן עמוק ולא טיגון רגיל. המתינו עד שהשמן יהיה חם מאוד לפני הכנסת הסופגניות, כדי לזרז את זמן הטיגון ולהפחית את ספיגת השמן. איך יודעים? מכניסים לתוך השמן כף עץ, אם נוצרים בועות – סימן שאתם בטמפרטורה הנכונה.
ה.    תוספת של 2  מקלות גזר לשמן יספחו את תוצרי הטיגון, וישאירו את הסופגניות שחומות במידה הנכונה.
ו.    בתום הטיגון השליכו  את השמן ואל תשמשו בו פעם נוספת. שמן שעבר טיגון הוא שמן לא בריא.
ז.    לביבות על בסיס קישואים/ כרובית/ דלעת מכילות פחות פחמימות ולכן ייעלו פחות את רמת הסוכר בדם.
ח.    ניתן להשתמש בספריי שמן ומחבת טפלון בטיגון הלביבות כדי לתת להן ציפוי יותר "קשיח", ואפשרות נוספת היא לאפות אותן בתנור כמו פשטידה.
ט.    היות וסופגניות ולביבות הן עתירות בפחמימות, העדיפו תוספת חלבונית לארוחה כמו יוגורט וגבינות דלי שומן. הקפידו לצרף גם ירקות טריים עשירים בנוגדי חמצון, להקטנת הנזק של הרדיקלים החופשיים מהטיגון.


מתכונים דלי פחמימות:
. לביבות דלות פחמימות – 30 מנות (פחות מ-4 גרם פחמימות ללביבה!)

1 כוס קישואים לא קלופים מגוררים (רצוי מזן זוקיני)
1 כוס דלועית מגוררת
מלח גס
2 חלבונים (לבן של הביצה)
1 חלמון בחצה
1/2 גביע גבינה בולגרית או צאן עד 5% מגוררת
1/4 כוס בצל ירוק קצוץ
1/3 כוס קמח מלא
1/2 כפית אבקת אפייה
כמה כפיות של כוסברה, פטרוזיליה או נענע קצוצה דק (לא חובה)
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
מעט שמן זית לטיגון

שמים את הקישואים והדלועית המגוררים במסננת ומפזרים מעליהם מעט מלח גס. משאירים כ 15 דקות וסוחטים ביד את עודף המים. מוסיפים לתערובת את חלמון הביצה, הגבינה הבולגרית, הבצל הירוק, הקמח, אבקת האפייה ועשבי התיבול. מתבלים במלח ובפלפל שחור. מקציפים את החלבונים לקצף יציב ומקפלים בעדינות לתוך העיסה.

מחממים את שמן הזית במחבת גדולה, על אש בינונית. יוצקים בעזרת תרווד קטן מעט מהעיסה בהתאם לגודל הלביבה הרצוי. מטגנים משני הצדדים עד שהלביבות מזהיבות. מספיגים מהשמן על מגבות נייר.
 
סופגניות אפויות דיאטטיות (10 סופגניות: רק 23 גרם פחמימה ו-144 קק"ל לסופגנייה)

20 גרם שמרים טריים או 2 כפיות "שימרית"
3 כוסות קמח לבן
3 כפות סוכר
1/3 כוס שמן
1 ביצה
1/2 כפית מלח
1/2 1 כוסות מים פושרים
10 כפיות קונפיטורה לייט תות שדה

אופן הכנה:
מחממים תנור ל-210 מעלות צלזיוס. ממיסים בקערה את השמרים במים.
בוחשים פנימה את הסוכר ומניחים את השמרים לתפוח 10 דקות.
מוסיפים לתערובת של השמרים 2 כוסות קמח תופח וטורפים היטב במשך 3 דקות.
מכסים את הקערה ומניחים לתערובת לתפוח כשעתיים (עד שהבצק יורד)
מוסיפים לבצק את השמן, הביצה, המלח ויתרת הקמח ליצירת בצק רך. לשים 2 דקות לבצק חלק, גמיש ומעט דביק, מניחים לתפוח כשעה.
מרדדים את הבצק וקורצים לעיגולים. מניחים על תבנית אפייה משומנת ומכניסים לתנור ל-15-20 דקות בחום בינוני 180 ממעלות.
כשהסופגניות מתקררות ניתן להחדיר בעזרת מזרק כפית קונפיטורה לייט לכל סופגנייה.


 


הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |